Ζώντας σ’ ένα βιώσιμο περιβάλλον

Ζώντας σ’ ένα βιώσιμο περιβάλλον

⇒ Γράφει ο Δημήτρης Νικολόπουλος, Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης


Από το 1972, η 5η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον αποτελώντας την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών όλου του πλανήτη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.  Αρκεί όμως μία μέρα για να σκεφτούμε σοβαρά όλα όσα συμβαίνουν στο σπίτι μας… τη φύση;

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μία καλή αφορμή για να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ενημερωθούμε και να συνειδητοποιήσουμε πως οι αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν είναι θεωρητικές προσεγγίσεις για επιστημονικές μελέτες αλλά απλές αρχές που εμπίπτουν στην καθημερινότητα μας από το σπίτι μέχρι την δουλειά και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  θεσπίστηκε για να μας υπενθυμίζει την αξία της φύσης στη ζωή μας για αυτό και όλα όσα εκπροσωπεί και επιδιώκει να πετύχει η Βιώσιμη Ανάπτυξη, έχουν ως βάση το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο, άρρηκτα συνδεδεμένους.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι  φιλοσοφικές αναζητήσεις και μαθηματικοί τύποι αλλά η συνεργασία όλων μας για ένα βελτιωμένο ποιοτικό βιοτικό επίπεδο, έναν πιο προστατευμένο πλανήτη και ένα περιβάλλον με περισσότερη ισότητα προς όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του, ανεξάρτητα από την διαφορετικότητα και τη χρησιμότητα  καθενός από αυτούς.

Όσοι φοιτούμε στο τμήμα “Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης” του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου μοιραζόμαστε μαζί σας όσα θεωρούμε εμείς ότι αποτελούν ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους μας.


Ιάσον Τζούρος – Προπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος

Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι παρά ο σύγχρονος τρόπος ζωής!  Η επιτυχία του ανθρώπου να δει, αλλά και να εξερευνήσει νέα όρια συνύπαρξης που αφομοιώνεται  και γίνεται κομμάτι  της συμπεριφοράς του  ανθρώπου, εκείνου που δεν βλάπτει το περιβάλλον -στο οποίο ανήκει ούτως η άλλως- και εκείνου που δεν βλάπτει το διπλανό του. Στον σύγχρονο κόσμο, δεν θα έπρεπε να νοείται κοινωνική, πολιτική και οικονομική δραστηριότητα που στον πυρήνα του σχεδιασμού της, δεν εμπεριέχονται οι άξιες της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πάνω από  όλα νομίζω πως είναι ένας τρόπος να γίνουμε καλύτεροι και να δούμε βελτίωση τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Με το  κατάλληλο πλαίσιο μπορεί να είναι μια Win-Win συνθήκη για όλους!

Ισμαήλ  Παπαχριστοδούλου – Προπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος

Τη νύχτα, που κάηκε η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, χάθηκε ανυπολόγιστη ποσότητα αποτυπωμένης εμπειρίας. Η μη εφαρμογή ενός μοντέλου Βιώσιμης Ανάπτυξης, όμως, οδηγεί στην απώλεια της εμπειρίας, που μπορεί κανείς να ζήσει. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι η επιθυμία να κρατήσεις ζωντανή αυτή την εμπειρία, έστω κι αν δημιουργείς καινούργιες, για να μπορέσει να τη ζήσει κάποιος άλλος, «γιατί εσύ είσαι υπεύθυνος για όλες τις φυσαρμόνικες του κόσμου, για όλα τ΄ άστρα, για όλες τις λάμπες και για όλα τα όνειρα αν θες να λέγεσαι άνθρωπος».

Βασίλης Ρέτζος – Προπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος

Για εμένα Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι η συνειδησιακή καλλιέργεια του ”εμείς”. Η ανάπτυξη μιας υγιούς επιχειρηματικής νοοτροπίας καθώς και η υιοθέτηση υγιών προτύπων για την καθημερινή μας ζωή με σκοπό τη βελτίωση -όσο το δυνατόν περισσότερο- του βιοτικού επιπέδου τόσο για εμάς όσο και για τους μελλοντικούς κατοίκους του πλανήτη μας. Καλλιέργεια της πράσινης συνείδησης και παροχή φροντίδας στον κοινό τόπο καταγωγής όλων των ανθρώπων, τη Γη.


Κωνσταντίνα Ζάμπουρα – Προπτυχιακή Φοιτήτρια του Τμήματος

Τα τελευταία χρόνια δεν υπολογίζουμε τις επιπτώσεις που προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο ζούμε στον πλανήτη μας. Δεν κοστολογούμε αρκετά ή μάλλον καθόλου, τις ενέργειες όσων πράττουμε τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα; Η καταστροφή του οικοσυστήματος μας, η κοινωνική αποδιοργάνωση και  η κρίση των ανθρωπίνων σχέσεων.  Πως θα πράξουμε από εδώ και στο εξής, πως θα βγούμε από την δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε?

Βιώσιμη ανάπτυξη. Μια έννοια ευρεία και πολλά υποσχόμενη. Μια ιδέα που στηρίζει και επιδιώκει την ανάπτυξη σε όλους τους υπάρχοντες τομείς, προστατεύοντας παράλληλα τον πλανήτη μας και κάθε ύπαρξη πάνω σε αυτόν. Βιώσιμη Ανάπτυξη ίσον Σεβασμός.

Αστέριος Φίλης – Προπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί έννοια-κλειδί στον 21ο αιώνα και μία μεγάλη πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα.

Οφείλουμε να προβληματιστούμε, να επαναπροσδιορίσουμε πολλά πράγματα σχετικά με το σημερινό υπερκαταναλωτικό μοντέλο και ευρύτερα με τον  τρόπο ζωής μας για να καταφέρουμε εν τέλη να καταστήσουμε ένα μέλλον βιώσιμο.

Βιώσιμο για τη δίκη μας γενιά,  που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας, αλλά χωρίς να υπονομεύει την δυνατότητα των επόμενων να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες! Η ανάπτυξη αφορά σε κάθε πτυχή της καθημερινότητά μας. Αυτό δηλώνουν και οι 17 στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης  του ΟΗΕ! 

Τρεις έννοιες κατά την άποψή μου αναδεικνύουν τις πιο σημαντικές αξίες για ένα βιώσιμο μέλλον:  Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνεργασία

Post a Comment

#FOLLOW US ON INSTAGRAM