Κάθε παιδί μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα παραμύθια της Βιργινίας

Κάθε παιδί μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα παραμύθια της Βιργινίας

Όσοι έχουμε μικρά παιδιά έχουμε καταναλώσει άπειρες ώρες αναζήτησης κλασικων παραμυθιών ή αλλων πιο σύγχρονων με πρωταγωνιστές που μπλέκουν στις πιο διδακτικές περιπέτειες με την αγωνία να κρατήσει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών, να ταιριάζει στα ενδιαφέροντα τους, να ταυτιστούν με τον ήρωα κτλ. Υπάρχει όμως ένα παραμύθι, που κρύβει την ιστορία κάθε παιδιού, με πρωταγωνιστή τον δικό μας μικρό ήρωα… ένα Παραμύθι με Όνομα.

 

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, συζητάμε με την Βιργινία Χατζηκωνσταντινίδου, παιδοψυχολόγο και δημιουργό του Παραμύθι με Όνομα, για τα προσωποποιημένα παραμύθια και τις ιστορίες που αγγίζουν μικρούς και μεγάλους.

 
Πως γενννήθηκε η ιδέα για τα προσωποποιημένα παραμύθια;

Αφού τελείωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στον τομέα της ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εργάστηκα σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία ως παιδοψυχολόγος. Πάντα μέσα από την δουλειά μου προσπαθούσα να σκεφτώ τρόπους με τους οποίους θα έκανα τα παιδιά να χαμογελάσουν, να μάθουν και να νοιώσουν πόσο ξεχωριστά είναι. Από την άλλη πλευρά πάντα λάτρευα τα παραμύθια! Μου άρεσε πολύ να μου διαβάζουν παραμύθια όταν ήμουν μικρή και όταν μεγάλωσα μου άρεσε να γράφω και δικές μου ιστορίες.  Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του προσωποποιημένου παραμυθιού όπου το παιδί βλέπει τον εαυτό του να γίνεται πρωταγωνιστής στην δική του ιστορία !

 

Πόσο καιρό ”παίρνει” η διαδικασία της έρευνας πριν από τη δημιουργία κάθε παραμυθιού;

Κάθε παραμύθι μας προσωποποιείται ανάλογα με τα στοιχεία που μας δίνει ο πελάτης μας που θέλει να φτιάξει ένα παραμύθι για το αγαπημένο του παιδάκι! Ο ήρωας του παραμυθιού στο Παραμύθι με Όνομα αλλάζει ανάλογα με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του παιδιού στο οποίο απευθύνεται (χρώμα μαλλιών και ματιών) και η ιστορία διαφοροποιείται ανάλογα με στοιχεία της καθημερινότητας του παιδιού και των ατόμων που περιβάλλουν το παιδί, με το όνομα του παιδιού και την ημερομηνία γέννησης του.

 

Ποιο στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας απολαμβάνετε περισσότερο;

Νομίζω ότι το αγαπημένο μου σημείο της δημιουργικής διαδικασίας είναι αυτό της σύλληψης μιας ιδέας για την συγγραφή ενός παραμυθιού και όλη η διαδικασία της προσωποποίησης του έτσι ώστε το παιδί να νοιώσει το στοιχείο της έκπληξης όταν λαμβάνει το δικό του παραμύθι!

 

Σε ποιους απευθύνονται τα παραμύθια;

Τα προσωποποιημένα παραμύθια του ”Παραμύθι με Όνομα’ απευθύνονται σε όλα τα παιδάκια! Συνήθως, τα προτείνουμε για παιδιά ηλικίας μέχρι 9-10 ετών ωστόσο οι γονείς λόγω του συναισθηματικού περιεχομένου των παραμυθιών και του στοιχείου της προσωποποίησης, τα επιλέγουν για παιδιά όλων των ηλικιών…

 

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο παραμύθι;

To αγαπημένο μου παραμύθι είναι το Ασχημόπαπο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το θεωρώ ένα από τα πιο συγκινητικά παραμύθια που αντικατοπτρίζει απόλυτα την ανάγκη όλων μας να ανήκουμε κάπου αλλά και την αναγκαιότητα να αντιληφθούμε την μοναδικότητα μας.

 

Το πιο μακρινό μέρος που έχει ταξιδέψει ένα παραμύθι σας…

Στέλνουμε προσωποποιημένα παραμύθια σε όλο τον κόσμο και όπου υπάρχουν Έλληνες…  Το πιο μακρινό μέρος που έχουν ταξιδέψει τα παραμύθια μας  στην Αυστραλία, στην Νότιο Αφρική και στην Αμερική!

 
Ο πρώτος προορισμός που θα επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαρία που θα μπορέσετε να ταξιδέψετε…

Θέλω να κάνω ένα ταξίδι μακριά ! Να γνωρίσω έναν καινούριο πολιτισμό! Τον τελευταίο καιρό μου περνάει έντονα η σκέψη να επισκεφτώ  το Περού.

 

Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς που θέλουν να καλλιεργήσουν στα παιδιά τους την αγάπη για τα βιβλία;

Τα παιδιά λειτουργούν πολύ μέσω της διαδικασίας  της μίμησης. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να διαβάζουν βιβλία και να συζητούν για τα βιβλία που έχουν διαβάσει. Επίσης είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να διαβάζουν παραμύθια στα παιδάκια τους και να επεξεργάζονται μαζί τους το περιεχόμενο των παραμυθιών !

 

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έλεγε πως ”τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά και να ξυπνάνε οι μεγάλοι”, πως το σχολιάζετε;

Θεωρώ ότι τα παραμύθια δεν γράφονται και δεν απευθύνονται μόνο στα παιδιά. Εάν αφήσουμε τις άμυνες μας και διαβάσουμε ένα παραμύθι χωρίς να σκεφτόμαστε ότι είμαστε ‘’μεγάλοι’’ θα μπορέσουμε να το αντιληφθούμε αυτό. Το παραμύθι μπορεί να ‘’μιλήσει’’ πολύ εύστοχα στο παιδί που έχουμε μέσα μας. Για μένα κάθε φορά που διαβάζω ένα παραμύθι είναι σαν να γίνομαι ξανά παιδί και με μεγαλύτερη εμπειρία ως ενήλικη πλέον να μπορώ να επεξεργαστώ κάποια πράγματα που ως μικρούλα δεν μπορούσα. Έτσι θεωρώ ότι οι ενήλικες κάθε φορά που ανοίγουν ένα παραμύθι είναι σαν να ανοίγουν μια πόρτα σε ένα ταξίδι να ξανά- γνωρίσουν τον εαυτό τους ! Ένα ταξίδι που όλοι πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε.

Post a Comment

#FOLLOW US ON INSTAGRAM