Και όμως η Κοζάνη δεν φημίζεται μονο για τον κρόκο της

Και όμως η Κοζάνη δεν φημίζεται μονο για τον κρόκο της

Συνήθως, όταν η συζήτηση στρέφεται γύρω από την ενυδάτωση του οργανισμού, η σκέψη μας στρέφεται στα καλλυντικά. Όμως, η ανάγκη ενυδάτωσης της επιδερμίδας και του οργανισμού γενικότερα, δεν σταματάει εκεί. Η ηλιακή ακτινοβολία αλλά και ο ζεστός αέρας του καλοκαιριού στερούν την πολύτιμη υγρασία του δέρματος μας. Έτσι  η κατανάλωση των βοτάνων καθίσταται αναγκαία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Αυτός ήταν ένας από τους πολλούς παράγοντες που οδήγησε τη Γεσθημανή να αφήσει την επιστήμη των μαθηματικών ν’ ασχοληθεί επαγγελματικά με τον τομέα των βιολογικών αρωματικών φυτών και βοτάνων ενώ σε αυτή την απόφαση συνέβαλε και  η εσωτερική ανάγκη της για  επαφή με τη φύση και την βιοποικιλότητα της Κοζάνης.

 

Η Βiosima ασχολείται με την παραγωγή και διάθεση βιολογικών αρωματικών φυτών και βοτάνων στην Ξηρολίμνη Κοζάνης. Το brand δημιουργήθηκε το  2014 όμως η ενασχόληση της οικογένειας με τη γη χρονολογείται από το 1930. Σήμερα 6 χρόνια μετά μετρούν συνολικά 50 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας σε δύο βασικά είδη το  σιδερίτη το γνωστό σε όλους τσάι του βουνού  ( sideritis raeseri και sideritis scardica) και τη λεβάντα (hemus και sevtopolis).

 

Οι συνταγές που χρησιμοποιείται είναι οικογενειακή κληρονομιά, αποτελέσματα έρευνας ή προσωπικές προτιμήσεις;

Η κουλτούρα της Βiosima είναι απόρροια συνδυασμού της οικογενειακής κληρονομιάς όσον αφορά στις υποδομές, στην  διαθέσιμη ακαλλιέργητη γη και  στην τεχνογνωσία που απαιτείται για τις παραγωγικές διαδικασίες. Σε αυτά προστίθενται η   σχολαστική έρευνα και φυσικά οι προσωπικές μου προτιμήσεις. Μια καλλιέργεια συνεπάγεται τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά οπότε πρέπει να τηρούνται όλες  οι προδιαγραφές.  Ο τομέας των αρωματικών φυτών και βοτάνων αναπτύσσεται με γεωμετρικούς ρυθμούς στην χώρα μας και μαζί με αυτόν και εμείς εκπαιδευόμαστε συνεχώς για τις ιδιότητες και τα ευεργετικά τους συστατικά.

 

 

Πως μπορεί να πετύχει κάποιος τη φυσική αποτοξίνωση μέσων βοτάνων;

Η φυσική αποτοξίνωση είναι το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της ευεξίας, επιτυγχάνεται με την κατανάλωση διαφόρων αφεψημάτων αντικαθιστώντας τα αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά και τον καφέ κτλ. Βέβαια κάθε  βότανο έχει διαφορετικές ιδιότητες  όπως και ο κάθε οργανισμός διαφορετικές ανάγκες έτσι για το είδος και την συχνότητα της χρήσης τους  συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς.

 

Μπορείτε να αναφέρετε δύο μύθους και δύο αλήθειες για το τσάι του βουνού?

Το τσάι του βουνού αποτελεί ένα βότανο για το οποίο δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες. Δεδομένου ότι ΔΕΝ έχει καφεΐνη μπορεί να καταναλώνεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ανεξαρτήτου ηλικίας. Επίσης, ένας ‘’μύθος’’ που επικρατεί είναι πως το τσάι του βουνού πρέπει να το βράζουμε! Ο σωστός τρόπος παρασκευής του είναι να βράσουμε πρώτα το νερό και έπειτα να τοποθετήσουμε το τσάι αφήνοντάς το για 3-5 λεπτά με σκοπό να αναδείξει τα αρώματα και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το τσάι του βουνού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Κατά καιρούς, διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer , των αναπνευστικών προβλημάτων, των κρυολογημάτων , τη δυσπεψία και το ήπιο άγχος.

 

Ζεστό ή κρύο τσάι;

Μου είναι δύσκολη η επιλογή, προσωπικά το πίνω καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου ανάλογα με την εποχή. 

 

Ποιο ρόφημα/βότανο θα επιλέγατε για να απολαύσετε το αγαπημένο σας βιβλίο στο μπαλκόνι;

Διαβάζοντας το αγαπημένο μου βιβλίο θα επέλεγα μείγμα βοτάνων όπως τσάι του βουνού, χαμομήλι και λεβάντα αντιστοιχίζοντας έτσι τις διαφορετικές σκέψεις προερχόμενες από το βιβλίο με τις διαφορετικές γεύσεις από το ρόφημά μου.

 

Μπορείτε να μοιραστείτε μια εύκολη συνταγή για τσάι στο σπίτι;

Μιας και διανύουμε το καλοκαίρι σας παραθέτω την καλοκαιρινή εκδοχή. Βράζουμε το νερό έπειτα τοποθετούμε το τσάι του βουνού αφήνουμε για 3-5 λεπτά, στη συνέχεια βάζουμε μέλι, κανέλα και φέτες λεμονιού, έπειτα παίρνουμε μια κανάτα με πάγο και έτοιμο! Διατηρείται αρκετές ημέρες στο ψυγείο, για το σερβίρισμα χρησιμοποιώ και φρέσκο δυόσμο ή μέντα! 

Post a Comment

#FOLLOW US ON INSTAGRAM