Ο Κώστας Κρομμύδας για τα βιβλία, το master class συγγραφικής και τη ζωή στα χρόνια της πανδημίας

Ο Κώστας Κρομμύδας για τα βιβλία, το master class συγγραφικής και τη ζωή στα χρόνια της πανδημίας

Σκεφτήκαμε πολλούς τρόπους για να προλογίσουμε τον συγγραφέα που φιλοξενούμε σήμερα αλλά κανένας δεν περιγράφει επιτυχώς όλα όσα αισθανθήκαμε διαβάζοντας την Εβόρα και όσα σκεφτήκαμε μετά τη συζήτηση μαζί του. Για αυτό θα σας αφήσουμε να απολαύσετε με την ησυχία σας όσα περιγράφει ο ίδιος για τα βιβλία, την αγάπη των αναγνωστών, τον Ακάκιο (που θα έρθει και εμείς ακόμα θα είμαστε σε κραντίνα, έτσι όπως πάει!) και τη ζωή σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές για την ανθρωπότητα.

 
Πως περνάτε το τελευταίο διάστημα παραμονής στο σπίτι;

Ασχολούμαστε με ότι μπορεί να ασχοληθεί μια οποιαδήποτε οικογένεια. Προσπαθούμε να γεμίσουμε τις ώρες με βόλτες στο δάσος, βλέπουμε ταινίες, διαβάζουμε πολύ, μιλάμε με τους φίλους μας αλλά βρίσκουμε και τρόπους να μένουμε σε επαφή με τους αναγνώστες μας. Επίσης γράφουμε και σκεφτόμαστε τα επόμενα βήματά μας..

 
Με ποια projects ασχολείστε αυτή την περίοδο;

Μεγάλο μέρος την καθημερινότητάς μου το τελευταίο καιρό, καταλαμβάνει το Master Class συγγραφής που παραδίδω. Πρόκειται για ένα πολύ δημιουργικό project, μέσω του οποίου έχουν την δυνατότητα όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή, να λύσουν όλες τους τις απορίες γύρω από το θέμα αυτό. Μέσα από μικρά βίντεο διάρκειας τεσσάρων ωρών, μπορούν να βρουν απαντήσεις σε ποικίλα θέματα.

 
Όλα όσα συβαίνουν από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα (πανδημία, περιστατικά βίας σε όλο τον πλανήτη κτλ) ήταν αφορμή για ένα διαλειμμα αποστασιοποίησης και αναδιοργάνωσης ή έμπνευσης και νέων αποφάσεων;

Μακάρι να το έβλεπαν κι άλλοι έτσι. Είναι περίοδος αναδιοργάνωσης αλλά και περίοδος που μπορούμε να ανακαλύψουμε νέα ενδιαφέροντα, να περάσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας και να θέσουμε ίσως και νέες βάσεις για το μέλλον μας. Να θέσουμε νέους στόχους και να σκεφτούμε πως τελικά μπορεί να μην είναι και τόσο κακό το να αλλάζουμε ριζικά τις συνήθειές μας.  Θα είναι καλό να καταλάβουμε πως έχουμε μέλλον ακόμα με τις νέες συνθήκες και με όποιο τρόπο μπορούμε είναι ανάγκη να προσαρμοστούμε έτσι ώστε να ζούμε τη ζωή μας καλύτερα.

 
Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μία νέα συνήθεια που υιοθετήσατε στο lockdown;

Περισσότερος χρόνος στην φύση. Κακά τα ψέματα, οι ρυθμοί της καθημερινότητας για όσους μένουν σε πόλη, είναι εντελώς διαφορετικοί από εκείνων που ζουν στην επαρχία. Αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να υπέρ διπλασιάσω τον χρόνο που περνούσα για έναν περίπατο στη φύση.

 

Σίγουρα αγαπάτε το ίδιο όλα σας τα ‘’πνευματικά παιδιά’’ ωστόσο υπάρχει μία ιστορία που ξεχωρίζετε λίγο παραπάνω για κάποιον προσωπικό λόγο;

Είναι απλά αδύνατο να το απαντήσω αυτό, γιατί κάθε ιστορία μού φέρνει και ξεχωριστές αναμνήσεις.

 

Αν θα κάναμε ένα προσωπικό σχόλιο για τα βιβλία σας, αυτό θα είχε να κάνει με την απίστευτη αγάπη των αναγνωστών για το τελευταίο σας βιβλίο. Δεν υπάρχει συζήτηση για βιβλία που να μην αναφερθεί η Εβόρα. Πως εισπράξατε εσείς την αγάπη του κοινού;

 Χαίρομαι πραγματικά γιατί και για μένα η Εβόρα ήταν βιβλίο σταθμός στην συγγραφική μου καριέρα. Δεν σας κρύβω ότι χαμογελάω όταν ακούω πολλούς να λένε ότι ψάχνουν να βρουν την δική τους Εβόρα, εννοώντας το μέρος αυτό που θα αποτελέσει το καταφύγιό τους.

 

Πιστεύετε ότι η Εβόρα σηματοδοτεί μία νέα εποχή στη συγγραφική σας πορεία;

Θέλω να πιστεύω πως ναι, αν κρίνω από τα δεκάδες μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά. Και εύχομαι και να ταρακούνησε και κάποια ομάδα ανθρώπων με τον συμβολισμό της. Γιατί, όπως λέει και η Αριάδνη, «Ή αγαπάς και αυτός είναι ο κανόνας σου, ή δεν αγαπάς.».

Πόσο κοντά είμαστε στο επόμενο βιβλίο σας;

Το επόμενο βιβλίο μου με τίτλο «Ακάκιε» βρίσκεται στην διαδικασία της επιμέλειας και θα εκδοθεί στις 12 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα όσο κανένα άλλο βιβλίο μου μέχρι στιγμής, θα σας ταξιδέψει στον προηγούμενο αιώνα, και θα δείτε την πραγματική ζωή ενός ανθρώπου, του Λευτέρη Μαντζίκα, μέσα από την δική μου ματιά. Εικόνες, αρχιτεκτονική, γεύσεις και ένα διορατικό πνεύμα που θα λατρέψετε.

 

Από που αντλείτε έπνευση;

Σίγουρα δεν υπάρχει μυστικό κουμπάκι για την έμπνευση. Πολύπλοκο το να την αναλύσεις. Είναι αναμνήσεις, ιστορίες, παρελθόν και γεύσεις,  ταξίδια και μυρωδιές, άνθρωποι με τις δικές τους προσωπικές ιστορίες. Έμπνευση είναι η ίδια η ζωή. Τα συναισθήματα και ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Δύσκολο δεν είναι να βρεις την έμπνευση, δύσκολο είναι να την εξελίξεις σε κάτι που θα μείνει ανεξίτηλο στις καρδιές των αναγνωστών.

 

Συμπληρώστε τη φράση: ‘’Το παιχνίδι με τις λέξεις…’’

… απόλαυσέ το χωρίς κανόνες!

 

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Η βιογραφία τού Λευτέρη Μαντζίκα.

 

Το πρώτο ταξίδι που θα κάνετε μόλις είναι εφικτό…

Στο χωριό μου, γιατί μου λείπει ήδη πολύ ο τόπος μου…

 

O Κώστας! 

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και χορού μεταξύ των οποίων τα σεμινάρια του Ανδρέα Μανωλικάκη πάνω στη μέθοδο διδασκαλίας του Αctor Studio για τέσσερα χρόνια. Πρεσβευτής αγάπης τού φιλανθρωπικού σωματείου Life is Life που βοηθά οικογένειες και παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. Παραδίδει σεμινάρια συγγραφής (master class – webinar). Έχει παίξει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, στο θέατρο και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της δημοφιλούς αγγλικής τηλεοπτικής σειράς «The Durrells». Είναι παντρεμένος με την συγγραφέα παιδικών βιβλίων και εικονογράφο, Μαρίνα Γιώτη, με την οποία έχουν αποκτήσει μία κόρη.

Post a Comment

#FOLLOW US ON INSTAGRAM