Ο συγγραφέας του πιο OMG βιβλίου στο GBS

Ο συγγραφέας του πιο OMG βιβλίου στο GBS

Το OMG είναι από τα πιο ενδιαφέροντα και ευχάριστα βιβλία που έχουμε διαβάσει και μάλλον δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού το ίδιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα είναι και ο Θεόδωρος Καρασσάβας! Δικηγόρος, video gamer, αρθρογράφος και ”συλλέκτης” των πιο περίεργων ιστοριών, ο συγγραφέας του βιβλίου σε προκαλεί να τον γνωρίσεις καλύτερα.

 
Πως ξεκινάει η ενασχόληση σας με τη συγγραφή;

Θα έλεγα ότι η πρώτη μου ανεπίσημη επαφή με τη συγγραφή πάει πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Ήμουν γύρω στα 9 ή 10 όταν άρχισα να γράφω ημερολόγιο. Μετά ακολούθησαν οι εκθέσεις στο σχολείο και πολλές κριτικές ή επιστολές που έστελνα σε διάφορα περιοδικά της εποχής είτε στην Ελληνική, είτε στην Αγγλική (Music Life, Game Informer, Noiz, Expert Gamer, και Mojo). Δεν με κρατούσε κανείς και τίποτα (γέλια). Ένιωθα σαν να είχα ανακαλύψει μια σούπερ δύναμη που κρυβόταν μέσα μου. Επαγγελματικά το πρώτο άρθρο που έγραψα ήταν για το περίφημο Listverse τον Απρίλιο του 2013. 

 

Ποιο στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας απολαμβανετε περισσότερο;

‘Όπως συχνά λέω και στους δικούς μου ανθρώπους, εγώ είμαι ερευνητής (researcher) κατά κύριο λόγο και μετά συγγραφέας. Και το OMG Stories όπως θα έχετε δει, βασίζεται πιο πολύ στην αξιοπερίεργη πληροφορία παρά στην συγγραφή καθαυτή. Βέβαια, αρθρογραφώντας και γράφοντας τόσα χρόνια έχω αποκτήσει ένα δικό μου στυλ γραφής θέλω να ελπίζω. Παρόλα αυτά, θα έλεγα ότι η έρευνα εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο μου στάδιο κατά την παραγωγή μιας ιστορίας. Για να είμαι ειλικρινής όμως, κατά την συγγραφή του βιβλίου απήλαυσα και το πάντρεμα της πληροφορίας με το προσωπικό χιούμορ και την urban πρόζα που χρησιμοποίησα.

 

Συμπληρώστε τη φράση: “Το παιχνίδι με τις λέξεις…”

Μπορεί να γεννήσει δημιουργία…ενίοτε και όλεθρο. Οι λέξεις – όπως και άλλα πράγματα στην ανθρώπινη έκφραση – αποκτούν υπόσταση από τον τρόπο που χρησιμοποιούνται.

 

Τι σας ώθησε στην αναζήτηση και συλλογή τόσο περιέργων ιστοριών;

Γενικότερα ως άνθρωπος είμαι λάτρης των εξακριβωμένων πληροφοριών και της αντικειμενικής αλήθειας. Μεγαλώνοντας βέβαια, έχω αρχίσει και παρατηρώ ότι πολλά πράγματα είναι και θέμα προσωπικής αντίληψης. Δηλαδή, μια αντικειμενική αλήθεια πολλές φορές έχει διαφορετικές ερμηνείες. Η αλήθεια η δική μου μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την αλήθεια την δική σας πάνω στο ίδιο γεγονός ή φαινόμενο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένας από τους δυο μας έχει δόλο ή λέει σκοπίμως ψέματα.

 

Επιτρέψτε μου εδώ να σας πω ότι ακόμα και με την ιδιότητα του νομικού επιστήμονα, έτυχε να διαβάσω πολύ διαφορετικές περιγραφές ενός συγκεκριμένου συμβάντος από αυτόπτες μάρτυρες που ουδεμία σχέση είχαν με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Η αναζήτηση της αντικειμενικής αλήθειας κάποιες φορές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών συγκρουόμενων υποκειμενικών αληθειών. Κάπως έτσι προκύπτει και ο OMG παράγοντας σε πλήθος ιστοριών του ανθρώπινου γένους. 

 

 
Αν το βιβλίο σας ήταν video game, τι είδους θα ήταν;

Αν το OMG Stories ήταν βιντεοπαιχνίδι, θεωρώ ότι θα άνηκε στα action games. Με τόση φρενήρη  πληροφορία που εμπεριέχει το βιβλίο, νομίζω ότι στην video game εκδοχή του θα είχε 45 διαφορετικές πίστες (όσες και οι πραγματικές ιστορίες στο βιβλίο) με σκοπό να σοκάρουν όλο και περισσότερο τον gamer ενώ παίζει το παιχνίδι. Πάντως αν έπρεπε να επιλέξω ένα συγκεκριμένο video game, τότε το βιβλίο μου θα ήταν τιμής ένεκεν το Pac-Man, μιας και ο αδηφάγος κίτρινος φίλος των παιδικών μου χρόνων αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δυο διαφορετικές ιστορίες.

 

Για 1εκ ευρώ θα προτιμούσατε να πεινάτε σαν λύκος και να μην σας σερβίρουν ποτέ αυτό που θέλετε ή να γλύψετε τις ρώγες του βασιλιά;

Αααα…Μου βάζετε δύσκολα τώρα μιας και είμαι λάτρης του καλού φαγητού. Χαλάλι όμως γιατί με γοητεύει το γεγονός ότι συνδυάσατε δύο διαφορετικές ιστορίες του βιβλίου για να καταλήξετε σε αυτό το δίλλημα. Θα προτιμούσα να στερηθώ το αγαπημένο μου φαγητό καθαρά για λόγους ηθικής και προσωπικής αξιοπρέπειας. Το πολιτικό μέσο, ή το «βύσμα» όπως το αποκαλούμε στην καθομιλουμένη, είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αμαρτήματα» στις κοινωνίες των ανθρώπων. Ειδικότερα στην Ελληνική. Άρα μακριά από εμάς!

 

Πόσες OMG ιστορίες θα μπορούσατε να εμπνευστείτε στις δικαστικές αίθουσες;

Πολύ φοβάμαι ότι θα σας απογοητεύσω με την απάντηση μου, αλλά όχι πολλές. Αφενός η σοβαρότητα κάποιων καταδικαστέων πράξεων δεν επιτρέπουν την ανάλαφρη εξιστόρηση τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων, και αφετέρου o τραγελαφικός χαρακτήρας της ποινής που επιφέρει η παραβίαση κάποιων νόμων, μάλλον πιο πολύ παραπέμπουν σε κακόγουστο χιούμορ παρά σε μια πραγματικά απολαυστική ιστορία αξιοπερίεργου χαρακτήρα.  

 

Τι σας εμπνέει στην καθημερινή ζωή;

Η ανιδιοτελής αγάπη, η φιλαλληλία, η έλλειψη εγωισμού, η παιδική αθωότητα που με κάνει να πιστεύω στην πρωτογενή καλοσύνη της ανθρώπινης ύπαρξης. Επίσης οι ωραίες μυρωδιές, τα έντονα χρώματα της φύσης και της τέχνης, ένας περίπατος στα στενά της Πλάκας υπό την «επίβλεψη» του Παρθενώνα.  ε Η ελπίδα ότι στο σύντομο μέλλον θα μπορώ να περνάω περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπώ μιας και οι συνθήκες που επικρατούν δεν το επιτρέπουν. 

 

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Φόβος και Τρόμος του Σόρεν Κίρκεγκωρ και ομολογώ ότι με προβλημάτισε αρκετά. Μου άφησε την αίσθηση ότι ο Κίρκεγκωρ δεν προσπαθεί καθόλου να σε ωθήσει στο να κατανοήσεις τι είχε αυτός μέσα στο δικό του μυαλό. Πιο πολύ σε παροτρύνει (έστω και ασυνείδητα) να ανακαλύψεις τι κρύβεις εσύ μέσα στο δικό σου μυαλό. Θεωρώ ότι οι ισορροπίες μεταξύ αντικειμενικότητας και υποκειμενικότητάς στον υπαρξισμό είναι πολύ λεπτές. Προφανώς οι εμπειρίες και οι πεποιθήσεις μας, επηρεάζουν την αντίληψή μας σε πολύ σημαντικό βαθμό.

 

Ο πρώτος προορισμός που θα επισκεφθείτε μόλις μπορέσετε να ταξιδέψετε…

Η αλήθεια είναι ότι η λίστα πιθανών προορισμών είναι πολύ μεγάλη και η προσμονή ακόμα μεγαλύτερη. Τα ταξίδια για εμένα είναι σαν το οξυγόνο. Με όλη την κατάσταση που επικρατεί με τον Covid-19 δυστυχώς, κατάφερα να κάνω μόλις δυο ταξίδια μέσα στο 2020. Ένα στο Βερολίνο στις αρχές του χρόνου και ένα στην Μονεμβασιά τον Ιούλιο. Αν υπάρξει ολική άρση των μέτρων του lockdown μέσα στο καλοκαίρι όπως πέρσι, τότε το πρώτο μου ταξίδι θα είναι σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Για μένα το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδος. Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς το Αιγαίο!

 

Πόσο κοντά είστε στο επόμενο βιβλίο σας;

Όπως πολύ ποιητικά αναφέρει και το τραγούδι Nothing Else Matters των Metallica…So close no matter how far (γέλια). Για να σας δώσω ένα hint πάντως, ευελπιστώ ότι πριν τα Χριστούγεννα του 2021 θα έχει κυκλοφορήσει η νέα μου δουλειά.

 

Ο Θεόδωρος!

Ο Θεόδωρος Καρασάββας γεννήθηκε στην Κόρινθο και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Πριν γίνει συγγραφέας, προσπάθησε ανεπιτυχώς να γίνει επαγγελματίας video gamer, πρωταθλητής του τένις, ροκ σταρ, κριτικός ταινιών πορνό και μεγαλοδικηγόρος του Κολωνακίου. Η οικονομική κρίση όμως τον βοήθησε να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να βγάζει τα προς το ζην από το σπίτι του, χωρίς καν να φοράει γραβάτες ή ακόμα και παντελόνια.
Τον Απρίλιο του 2013 δημοσίευσε το πρώτο άρθρο του για την περίφημη ιστοσελίδα Listverse. Έκτοτε ακολούθησαν πάνω από 1.000 άρθρα και λίστες για κάποια από τα πιο γνωστά websites του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των: Ars Technica, Gizmodo, Ranker, Ancient Origins, Mental Floss, Ozy και List25 στο οποίο εργάζεται ως εσωτερικός συντάκτης από το 2014. Δουλειές του έχουν επίσης δημοσιευθεί από παγκο­σμίου φήμης έντυπα και τηλεοπτικά μέσα όπως τα: Games Magazine, Cruise Industry News, Amex Essentials, Gold Visa Japan και The World Heritage by UNESCO. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί του ή να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες τού «διαδικτυακού καλλιτέχνη» theo-cracy.com και frenzied.gr

 

Post a Comment

#FOLLOW US ON INSTAGRAM