Πως να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες

Πως να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες

Το τελευταίο διάστημα, οι συνθήκες της πανδημίας μας έχουν αναγκάσει να  περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και να διαμορφώσουμε μία νέα καθημερινότητα. Παρά το γεγονός πως για εμάς τους ενήλικες, τα επαναλαμβανόμενα lock downs ήταν μία ευκαιρία για αναδιοργάνωση στην περίπτωση των παιδιών δεν ισχύει το ίδιο. Η απομάκρυσνη από το σχολείο, τον αθλητισμό και γενικότερα κάθε κοινωνική δραστηριότητα έχει επιφέρει αλλαγές στην συμπεριφορά των παιδιών.

 

Έχοντας την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Ευγενία Στεφανάκη ένα από τα πρώτα πράγματα που την ρωτήσαμε ήταν πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες την εποχή του social distance. Όπως εξηγεί η ίδια: «Η κοινωνική και συναισθηματική μάθηση ξεκινά από την παιδική ηλικία και οι κοινωνικές δεξιότητες αποτελούν τα θεμέλια για άλλους τύπους μάθησης. Μεταξύ των δεξιοτήτων που έχουν σημασία είναι η ικανότητα κατανόησης των δικών σας συναισθημάτων, συμπάθειας με άλλους, λήψης αποφάσεων, αντιμετώπισης προκλήσεων, ανάπτυξης σχέσεων και ανάληψης ευθύνης για λάθη. Το να περνάς χρόνο με τους συνομηλίκους είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες, οι οποίες επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής».

Αυτό σημαίνει πως όσον αφορά τις πρακτικές συμβουλές για τη διευκόλυνση της κοινωνικής ανάπτυξης, οι γονείς δεν πρέπει να αισθάνονται πιεσμένοι να αντικαταστήσουν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Συμφώνα με την ειδικό, η διδασκαλία των  κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να είναι πρόκληση για τους γονείς, επειδή αυτές είναι δεξιότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μόνοι τους. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει αυτές τις κρίσιμες δεξιότητες στο σπίτι, ακόμη και όταν η επαφή του με τους συνομηλίκους περιορίζεται:

 
Χρησιμοποιήστε τη μοντελοποίηση για να επικεντρωθείτε στις κοινωνικές δεξιότητες.

Δοκιμάστε συνειδητά να μοντελοποιήσετε μερικές από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες, πολλές από τις οποίες θα συμβούν φυσικά με όλους μαζί. Για παράδειγμα, κάντε εναλλαγή σειράς. Περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά σας να μιλήσει είναι ένας αγώνας για πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια προσωπικών συνομιλιών και είναι ακόμη πιο δύσκολο σε σχέση με τη συνομιλία μέσω βίντεο. Για τα μικρότερα παιδιά, μπορείτε να αναλάβετε διαδοχικά ποιος θα παίξει ή πώς θα παίξετε με ένα παιχνίδι και για μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να εξασκηθείτε διαδοχικά επιλέγοντας παιχνίδια και θέματα συνομιλίας.

 

Ενθαρρύνετε τη σύνδεση 

Παρόλο που το παιδί σας δεν μπορεί να δει τους φίλους ή τους συγγενείς του, μπορείτε να ενθαρρύνετε συνομιλία μέσω βίντεο. Ακόμη και μια γρήγορη συνομιλία μερικών λεπτών μπορεί να είναι μια χρήσιμη κοινωνική εμπειρία για το παιδί σας.

 

Δοκιμάστε μαθήματα κοινωνικών δεξιοτήτων σε βραδιές ταινιών.

 

Για παιδιά ή εφήβους που δεν καταλαβαίνουν τους κοινωνικούς κανόνες, χρησιμοποιήστε το χρόνο σας παρακολουθώντας τηλεόραση ή ταινίες μαζί. Πριν ξεκινήσετε μιλήστε με το παιδί σας για τους χαρακτήρες και τι περιμένουν να συμβεί. Συχνά είναι χρήσιμο να σταματήσετε το βίντεο και να συζητήσετε τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε επίσης να κάνετε επαναφορά για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκωδικοποιήσει τις ενέργειες ενός χαρακτήρα ή ακόμη και να σταματήσει σε συγκεκριμένα στιγμιότυπα για να επισημάνει τι παρατηρεί σχετικά με τη γλώσσα του σώματος ή την έκφραση του προσώπου.

 

Tip!

Αν υπάρχουν παιδιά διαφόρων ηλικιών στην οικογένεια μπορείτε να οργανώσετε την βραδιά αρκετά νωρίτερα. Ξεκινήστε από το απόγευμα να ετοιμάζετε τα snacks που θα χρειαστείτε απασχολώντας στην κουζίνα τα παιδιά μικρότερης ηλικίας την ίδια ώρα που τα μεγαλύτερα αδέρφια θα έχουν αναλάβει να βρουν την κατάλληληλ ταινία για το βράδυ.

Post a Comment

#FOLLOW US ON INSTAGRAM