Πως να διαβάζουμε στα παιδιά μας (0-3ετών)

Πως να διαβάζουμε στα παιδιά μας (0-3ετών)

Άρθρο της Ευγενίας ΣτεφανάκηΣύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής η συχνή ανάγνωση σε μικρά παιδιά διεγείρει τα βέλτιστα πρότυπα ανάπτυξης του εγκεφάλου και ενισχύει τις σχέσεις γονέα-παιδιού σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη των παιδιών.  Με την ανάγνωση βιβλίων από τη βρεφική ηλικία, το παιδί σας θα αναπτύξει γνωστικές, κοινωνικές-συναισθηματικές & γλωσσικές δεξιότητες.


Αν και ο τρόπος που προσεγγίζουμε την ανάγνωση και καθοδηγουμε τα παιδιά διαφέρει από ηλικία σε ηλικία υπάρχουν κάποια βασικά tips που μπορείτε να ακολουθήσετε: 

 

-Δημιουργήστε μία καθημερινή ρουτίνα ανάγνωσης ενός παραμυθιού

 

-Καθίστε πρόσωπο με πρόσωπο! Έτσι το παιδί σας παρατηρεί το πρόσωπό σας, τις εκφράσεις σας, και θα προσπαθεί να αλληλεπιδράσει και να σας μιμηθεί ευκολότερα.

 

-Διαλέξτε να το κάνετε σ’ ένα περιβάλλον που δεν έχει πολλά παιχνίδια ή οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει τη προσοχή ή δημιουργήστε το δικό σας χώρο σε μία παιδική σκηνή κ.ά

 

-Διαλέξτε ένα παραμύθι σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του.

 

-Μη το πιέζετε για να κάτσει αρκετή ώρα! Ξεκινήστε με λίγα λεπτά και σταδιακά ν’ αυξήσετε το χρόνο.

 

 

-Επιλέξτε Πολυαισθητηριακά βιβλία! Βιβλία με ανοίγματα, ήχους, μυρωδιές και υφές, τα οποία προκαλούν το παιδί να τα εξερευνήσει χρησιμοποιώντας όλες του τις αισθήσεις.

 

-Συνδυάστε το με αντικείμενα/παιχνίδια που έχετε! Ανάλογα τι έχουν οι σελίδες μέσα στο παραμύθι, βρείτε αντίστοιχα  αντικείμενα που έχετε στο σπίτι σας για να τα συνδυάζετε παράλληλα με την ανάγνωση.

 

-Συνδυάστε το με μουσική ή με μουσικά όργανα!

 

-Δε χρειάζεται να διαβάζετε ότι λέει το παραμύθι. Στα αρχικά στάδια, μέχρι να συνηθίσει το παιδί τα βιβλία, να λέτε λίγα λόγια!

 

-Αλλάξτε το τόνο της φωνής σας! Κάντε ήχους, γελάστε, μιμηθείτε ήχους ζώων, να αλλάζετε το τόνο της φωνής σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.!

 

-Κάντε παύσεις και δώστε του ευκαιρίες να συμμετέχει…! Μπορούν να συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο: Χειρονομίες, δείχνοντας κάτι, κοιτάζοντας κάτι, Κάνοντας έναν ήχο….παράγοντας λέξεις και προτάσεις!

 

Post a Comment

#FOLLOW US ON INSTAGRAM