Πως να επιλέξετε τα δώρα των παιδιών σας

Πως να επιλέξετε τα δώρα των παιδιών σας

Γράφει η λογοθεραπεύτρια Ευγενία Στεφανάκη 

 

Κάθε χρόνο στις γιορτές, το ‘’άγχος’’ για τους γονείς παραμένει ίδιο: πως να επιλέξουμε δώρα για τα παιδιά; Να πάρουμε κάτι χρήσιμο και εκπαιδευτικό ή κάτι που απλά θα τα κάνει χαρούμενα; Και όμως υπάρχει τρόπος να πετύχουμε και τα δύο ακολουθώντας τα παρακάτω απλά κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου δώρου:


Επιλέξτε δώρα σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού που προωθούν την ανάπτυξη
Ο κύριος γνώμονας με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε όταν διαλέγουμε δώρο για ένα παιδί είναι τόσο τα ενδιαφέροντα του όσο και η ανάπτυξη. Όταν επιλέγετε ένα δώρο η κύρια ερώτηση πρέπει να είναι: Σε τι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του; και όχι: Πόσο εντυπωσιακό και ακριβό/φθηνό είναι;

 

 

Επιλέξτε δώρα που ενθαρρύνουν την κινητική και σωματική ανάπτυξη
π.χ. ποδήλατο, σανίδα ισορροπίας, τσουλήθρα,τρίγωνο αναρρίχησης, κλπ.


Αποφύγετε παιχνίδια με μπαταρίες

Τα παιδιά μαθαίνουν ενεργώντας. Όταν  τους δίνετε παιχνίδια με ήχους, φώτα, μουσική και οθόνες (τάμπλετ, κινητά), το παιχνίδι κάνει όλη τη δουλειά και το παιδί τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναπτύσσει καμία από τις δεξιότητές του. 


Διαλέξτε παιχνίδια που ενισχύουν τη φαντασία και τη γλωσσική ανάπτυξη
Δοκιμάστε την επιλογή κλασικών παιχνιδιών, κατά προτίμηση ξύλινων, που αντέχουν στο χρόνο, όπως αυτοκίνητα, σετ φαγητού, κουκλόσπιτα, σετ εργαλείων κ.λπ. Είναι παιχνίδια που δεν έχουν αρχή, μέση ή τέλος, και προωθούν το συμβολικό παιχνίδι και τη γλωσσική ανάπτυξη.

 

 

Συνδυάστε τα παιχνίδια με ένα καλό βιβλίο

Αγαπώ τα παραμύθια γιατί παρέχουν ώρες γλωσσικής ανάπτυξης! Αν θεωρείτε ότι μερικά παραμύθια είναι μικρό δώρο, μπορείτε να τα συνδυάσετε με αντίστοιχα κουκλάκια και αντικείμενα (π.χ. παραμύθια της Πέππας με το κουκλόσπιτο της)


Τέλος, να θυμάστε πως ό,τι και να διαλέξετε,  εσείς θα βάλετε ζωή και πνοή στο παιχνίδι για να αναπτύξετε τις δεξιότητες του παιδιού σας!

Post a Comment

#FOLLOW US ON INSTAGRAM