Τρία λευκώματα για ν’ ανανεώσεις το coffee table σου

Τρία λευκώματα για ν’ ανανεώσεις το coffee table σου

  1. Σαντορίνη – Εικόνες μιας άλλης εποχής  (Συγγραφείς: McCabe Robert A. & Πουρνάρα Μαργαρίτα / Εκδόσεις: Πατάκη)

 

Το 2006 εξέθεσα στα Φηρά μια σειρά από αυτές τις φωτογραφίες που τράβηξα τη δεκαετία του 1950. Θυμάμαι μια ηλικιωμένη γυναίκα που έβαλε τα κλάματα. Εκείνες τις εποχές, μου είπε, οι κάτοικοι του νησιού έλεγαν ακόμα καλημέρα ο ένας στον άλλο και πρόσφεραν ένα ποτήρι νερό στον γείτονά τους. Αυτή η αίσθηση της κοινότητας εξαφανίστηκε με τις υψηλές απαιτήσεις και την πίεση του εμπορίου, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Εξαφανίστηκε —όπως και στη Μύκονο— ο παλιός σκληρός τρόπος ζωής, που είχε διαμορφώσει τον χαρακτήρα των Σαντορινιών για γενιές ολόκληρες. Οι δραματικές αλλαγές στην προσωπικότητα και στην τύχη του νησιού τα τελευταία 65 χρόνια οδήγησαν τη Μαργαρίτα κι εμένα ν’ αναλάβουμε δράση, για να τεκμηριώσουμε με λόγια και εικόνες μια Σαντορίνη που πλέον δεν υφίσταται”.

Από τον πρόλογο του Robert A. McCabe

 

2. Θεσσαλονίκη 1912-2012  (Επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης / Εκδόσεις: Μεταίχμιο)

 

Μια επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει εκτός από σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία των κατοίκων της, το πλήθος των μνημείων της, καθώς και κείμενα για σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν και έζησαν στη Θεσσαλονίκη, κείμενα περιηγητών και επισκεπτών, ποιήματα και τραγούδια, λογοτεχνικά κείμενα που σχετίζονται με την πόλη και συνταγές. 

 

3. Παλαιοί πέτρινοι φάροι και φανοί στις ελληνικές θάλασσες (Επιμέλεια: Παπαδόπουλος Γιώργος / Εκδόσεις: Ωκεανίδα)

 

Ένα ξεχωριστό φωτογραφικό ταξίδι θα έχει την ευκαιρία, να κάνει ο αναγνώστης αυτού του ιδιαίτερου λευκώματος ανάμεσα σε φάρους από το παρελθόν και το παρόν που στέκονται ακοίμητοι φρουροί των ελληνικών θαλασσών. Ο φάρος, το σύμβολο των λιμανιών, ο ορκισμένος φρουρός των ναυτικών και των ταξιδιωτών, φωτίζει περίτεχνα μνημεία που αποτελούν σημεία αναφοράς για ντόπιους και περιηγητές. Οι φάροι, πάντα πρόσφεραν μεγάλη ανακούφιση τους ναυτικούς κάθε φορά που τους αντίκριζαν μπαίνοντας με ασφάλεια στα λιμάνια, που μετατρέπονται σε σπίτια άγριων πουλιών στα μακρινά ερημονήσια, που φιλοξένησαν οικογένειες και μεγάλωσαν στις δομές τους παιδιά έχουν μια ξεχωριστή ιστορία την οποία σας καλούν να γνωρίσετε.

 

Post a Comment

#FOLLOW US ON INSTAGRAM