1ο Milano Design Film Festival World Tour Greece — Athens

1ο Milano Design Film Festival World Tour Greece — Athens

Το design μέσα από τον κινηματογραφικό φακό στην Αθήνα…

 

Το Milano Design Film Festival γεννήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στο Μιλάνο. Μια τετραήμερη διοργάνωση — που ανοίγει με μια λαμπερή εκδήλωση στην Triennale di Milano και στη συνέχεια εγκαινιάζεται στο Anteo Palazzo del Cinema — η οποία συγκεντρώνει ιστορίες αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, στιλ και avant-garde κινήματα, εξετάζοντας παράλληλα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα.

Έχοντας ήδη ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις του κόσμου τον Νοέμβριο έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου, 2020. Το design καταφθάνει στην Αθήνα μαζί με το σινεμά, για να προσφέρει στην πόλη κάτι πρωτοποριακό, μέσα από μία διοργάνωση πλούσια σε πρεμιέρες, αξιόλογους Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους, συναντήσεις και συζητήσεις.
Το Milano Design Film Festival Greece & Cyprus, το οποίο διευθύνει η Άννη Μαρκιτάνη, στοχεύει στην εδραίωση ενός ετήσιου ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στην Αθήνα, διευρύνοντας την επιτυχημένη ιδέα και δομή του MDFF μέσα από μια σειρά μελλοντικών σταθμών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που διερευνά την τρέχουσα πραγματικότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του, καθώς εξηγεί τι σημαίνει να προβάλλουμε τη ζωή μας, τόσο στο άμεσο όσο και στο μακρινό μέλλον. Η διοργάνωση προβάλλει τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να χτίζει, να κατοικεί και να βιώνει τις πόλεις, ενώ εμβαθύνει στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύση. Το MDFF Greece & Cyprus εξερευνά και εξηγεί τις διαφορετικές διαστάσεις και μορφές έκφρασης βασικών θεμάτων όπως η Αρχιτεκτονική, το Design, η Βιωσιμότητα, η Τεχνητή νοημοσύνη, η Αστική ζωή, η Βιογραφία, η Τέχνη, καθώς και η Τέχνη της σκέψης.
Ακολουθώντας την αντίληψη «Μαθαίνω παρακολουθώντας», η εκδήλωση βασίζεται στη σημασία και τη δυναμική της κινηματογραφικής γλώσσας στην ψηφιακή εποχή. Ένα κάλεσμα σε όλους τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και σε όσους άλλους θεωρούν ένα τέτοιο γεγονός ως μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν τον κόσμο του design μέσα από τον κινηματογράφο ή, και αντίστροφα, να αξιοποιήσουν τον κινηματογράφο ως εργαλείο εξοιξείωσης με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του design.

Η εκδήλωση προσφέρει ένα νέο πλαίσιο για τη δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, μέσα από δημιουργικές αλληλεπιδράσεις, δημιουργία νέων σημείων επαφής και προσέλκυσης ενός ευρύτερου κοινού. Και το κυριότερο: το MDFF Greece — Athens στοχεύει να δώσει ώθηση στη σύσταση εθνικών και διεθνών ομάδων που βλέπουν την Αθήνα ως έναν νέο χώρο όπου μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, η ξεχωριστή επιμελητική προσέγγιση του MDFF, που συνίσταται σε μια εις βάθος θεματική ανάλυση και στο ανεξάρτητο βλέμμα ενός αναγνωρισμένου επαγγελματία —μια συνταγή που μέχρι πρότινος συναντούσαμε αποκλειστικά στη μιλανέζικη εκδήλωση— έρχεται και στην Ελλάδα. Το MDFF World Tour Greece — Athens 2020 παρουσιάζει ένα όνομα υψηλού κύρους στον τομέα του design: τον Michael Anastassiades, έναν διεθνώς καταξιωμένο και βραβευμένο Κύπριο σχεδιαστή με έδρα το Λονδίνο. Ο Michael Anastassiades θα συμβάλει με την αυθεντική του ματιά και την ανεξάρτητη ερμηνεία του στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, επιλέγοντας και παρουσιάζοντας 7 ταινίες. Επιπλέον θα επιμεληθεί μια σειρά ομιλιών που θα φιλοξενηθούν στην ειδική ενότητα του καλεσμένου επιμελητή, με τίτλο «Το μήνυμα του Αρεσίμπο».

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Post a Comment

#FOLLOW US ON INSTAGRAM