

Προβληματισμένοι φαίνεται να είναι γονείς και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων με τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών για τη χρήση του διαδικτύου από ανήλικα παιδιά. Παρά τις προσπάθειες των γονιών να εξοικειωθούν με τα νέα ψηφιακά μέσα ώστε όχι μόνο να τα χρησιμοποιούν αλλά να μπορούν να ελέγχουν τη χρήση των ίδιων μέσων από τα παιδιά τους, οι έρευνες αποδεικνύουν πως η Gen X σερφάρει από την κούνια.
Σύμφωνα με έρευνα της Καθημερινής το 78% των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από όλες τις διαθέσιμες συσκευές – κινητό, υπολογιστής, tablet – ενώ αν εστιάσουμε στο ηλικιακών εύρος 10-12 ετών το ποσοστό εκτοξεύεται 89,3%. Για όσους απορούν πως γίνεται οι γονείς να παραχωρούν συσκευές τεχνολογίας σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας αρκεί ν΄ αναφέρουμε πως 1 στα 5 ανήλικα τέκνα ηλικίας 6 -12 ετών διαθέτει προσωπική συσκευή κινητού τηλεφώνου … δεν δανείζεται την οικογενειακή!
Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία εγείρει το θέμα του περιεχομένου καθώς όπως είναι προφανές τα παιδιά δεν πλοηγούνται στο διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά για να ψυχαγωγηθούν και να επικοινωνήσουν. Αγαπημένοι ηλεκτρονικοί προορισμοί των παιδιών αναδεικνύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, YouTube) και οι εφαρμογές εφαρμογών μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Snapchat και το Facebook Messenger όπως αποκαλύπτει η Focus Bari.
Εμβαθύνοντας στο θέμα του περιεχομένου των ιστοσελίδων που επισκέπτονται οι ανήλικοι χρήστες, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στην έρευνα που διεξήχθη στην Ε.Ε. και αναλύθηκε από το London School of Economics, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων παιδιών ηλικίας 9-16 ετών σε 26 χώρες. Όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, η αναζήτηση σεξουαλικού υλικού ξεκινά από την ηλικία των 11 ετών, με το 30% των παιδιών να έχουν δει σεξουαλικό υλικό κατά τη διάρκεια 12 μηνών. Τα ποσοστά ενισχύονται και από τα στοιχεία που δημοσιεύουν κάθε χρόνο δημοφιλείς ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού. Μια από αυτές δήλωσε πως δέχεται 28,5 δις. επισκέψεις ετησίως και 81 εκατομμύρια επισκέψεις καθημερινά. Πόσοι από αυτούς τους χρήστες άραγε να είναι παιδιά χωρίς επιτήρηση;
Η διαχρονική ρήση του Ιπποκράτη ‘’κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν’’ κάνει αναπόφευκτα την εμφάνιση της σε όλα τα κείμενα ψυχολόγων που συνιστούν στους γονείς να οικοδομήσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους. Ακόμα και οι πιο έμπειροι γονείς σε θέματα τεχνολογίας δεν μπορούν να επιτηρούν τα παιδιά 24 ώρες την ημέρα και εκεί ακριβώς βγαίνει στην επιφάνεια η ανάγκη εκπαίδευσης των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου. Πολλά παιδιά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο όχι μόνο από οικογενειακές συσκευές αλλά και από συσκευές φίλων στο σχολείο.
Χωρίς πανικό ή εκφοβισμό αλλά με διάλογο, χρειάζεται να οριοθετούμε ένα συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι όπου θα υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο για ορισμένες προκαθορισμένες ώρες. Οφείλουμε να εξηγήσουμε στα παιδιά πως να προστατεύονται από τους κινδύνους του ψηφιακού περιβάλλοντος όπως ακριβώς τους μαθαίνουμε να διασχίζουν με ασφάλεια το δρόμο. Εταιρείες όπως η Microsoft που προσφέρουν αναλυτικές οδηγίες για λειτουργίες ή εφαρμογές γονικού ελέγχου που προστατεύουν ή αποκλείουν τον υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό, ακατάλληλο περιεχόμενο ή αναδυόμενα παράθυρα.